Hvad Er Et Barometer?

Pixabay, Bru-nO

Et barometer er et instrument til at måle luftens tryk. Det er et instrument, der er blevet udviklet meget op gennem tiden og der har været mange slags, der har været oppe og vende. I dag findes der tre forskellige hovedkategorier:

Kviksølvbarometer

Dette barometer viser, hvor lufttrykket holder ligevægt i forhold til vægten af en kviksølvsøjle. Denne form for 'måling' blev udført af Evangelista Torricelli.

Aneroidbarometer

Denne form for barometer blev konstrueret af franskmanden Lucien Vidi i 1847.

Den er meget transportvenlig og fylder ikke nær så meget som andre barometre. De bliver nemlig fremstillet så små, at du kan have dem i lommen. Denne form er dog ikke nær så pålidelig som andre varianter, da den nemt kan blive påvirket af temperatur og efter noget tid, skal de kontrolleres med et kviksølvbarometer.

De består gerne af en lille boks, hvorpå der sidder et meter med en lille pil indeni. Lidt ligesom et kompas. Pilen er så med til at slå ud, når der er forandringer i lufttrykket.

Kogebarometer

Dette barometer siger næsten sig selv, men det er lavet til at måle vandets kogepunkt og dermed måle en vis temperatur. Dette bliver blandt andet brugt meget i madlavning, især i det søde køkken, hvor chokolade, karamel og sukker har et stort fokus.

Tak for støtten. Tak til Perlen Odense for deres økonomiske bidrag til denne tekst. Hos Perlen Odense finder du en lang række lækre produkter - eksempelvis: halskæde med bogstav. Tusind tak for støtten, siger vi.